środa, 23 grudnia 2015

#22 - Magia Świąt z Białymi Kruczkami

W większości domów pachnie już choinka, aromatyczne pierniki, pieczone ciasta, wszędzie wesoło i radośnie. U nas coraz bardziej świątecznie. Ania pakuje już prezenty w pachnące anyżem zawieszki. Nie mogło zabraknąć oczywiście podpisu dla kogo. Ciekawi jesteśmy co Kasia otrzyma oprócz pięknie zrobionej zawieszki ;-)





Częstujemy Was dziś cudnie pachnącymi i przepysznymi cynamonkami
Jak na klasyczne drożdżówki - za małe, na ciasteczka - za duże :-). Po prostu cynamonki. Obok nich nie można przejść obojętnie. Tak zapadają w pamięć, że nie dadzą spokoju, póki się ich nie upiecze. Dlatego dobrze mieć w domu zapas suchych drożdży. Smaczne, mięciutkie, z cynamonem... czego chcieć więcej? Może tylko szklanki mleka...
Składniki na 2 duże blachy:
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 125 g masła, roztopionego
  • 40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży suchych
  • szczypta soli
Na nadzienie:
  • 60 g masła, roztopionego
  • pół szklanki cukru
  • kilka łyżeczek cynamonu
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • jajko do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, ponownie krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, jeśli ktoś lubi - w tym momencie można dodać również rodzynki. Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce  (wyłożonej papierem do pieczenia) zachowując odstępy - sporo urosną. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego!!!


1 komentarz: