Częstujemy Was dziś cudnie pachnącymi i przepysznymi cynamonkami
Jak na klasyczne drożdżówki - za małe, na ciasteczka - za duże :-). Po prostu cynamonki. Obok nich nie można przejść obojętnie. Tak zapadają w pamięć, że nie dadzą spokoju, póki się ich nie upiecze. Dlatego dobrze mieć w domu zapas suchych drożdży. Smaczne, mięciutkie, z cynamonem... czego chcieć więcej? Może tylko szklanki mleka...
Składniki na 2 duże blachy:
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 125 g masła, roztopionego
- 40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży suchych
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 60 g masła, roztopionego
- pół szklanki cukru
- kilka łyżeczek cynamonu
- rodzynki (opcjonalnie)
- jajko do posmarowania
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, ponownie krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, jeśli ktoś lubi - w tym momencie można dodać również rodzynki. Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) zachowując odstępy - sporo urosną. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego!!!
wspaniałosci Wesołych Swiąt
OdpowiedzUsuń