Witajcie kochani!!!
U nas niestety dziś pogoda nie sprawia, że jesteśmy w świątecznym nastroju. Pada deszcz, wieje i ogólnie zimno na dworze.
Tym bardziej zapraszamy Was do obejrzenia dzisiejszej inspiracji Ani, który rozświetla ten ponury dzień.
Ania stworzyła zawieszkę z cudownym stempelkiem pomalowanym w słonecznych ciepłych kolorach.
Delikatna i dziewczęca zawieszka może posłużyć jako ozdoba choinkowa ale również jako dodatek do prezentu
Prawda, że piękna?
Ostatnio szefowa częstowała Was przepisem na cudne pierniczki ja dziś poczęstuję Was przepisem na truskawkowca. Przepyszne ciasto, które dzieciaki wcinają na całego.
Skłądniki
1 kg truskawek
mrożonych (w sklepach pakowane po 400 gr wystarczą dwa opakowania)
4 galaretki truskawkowe lub poziomkowe
4 galaretki truskawkowe lub poziomkowe
1 galaretka
cytrynowa
0,5l śmietany kremówki polecam śmietanę Decor UP różowe pudełeczko u nas występuje w 1l opakowaniach
0,5l śmietany kremówki polecam śmietanę Decor UP różowe pudełeczko u nas występuje w 1l opakowaniach
petitki małe lub
duże według uznania
Wykonanie
Pieczemy biszkopt (każdy ma przepis) i
czekamy aż wystygnie. Do miski wsypujemy nierozmrożone truskawki rozdzielając
jakby były zlepione. W drugiej misce rozrabiamy 4 galaretki w 3 szklankach
wrzącej wody. Jak rozpuści się żelatyna gorące galaretki wlewamy do zamrożonych
truskawek i mieszamy. Cały czas mieszając jak zacznie gęstnieć wylewamy na
biszkopt. Wkładamy do lodówki.
1 galaretkę cytrynową rozpuszczamy w
niepełnej szklance wrzącej wody. I czekamy aż prawie zgęstnieje.
W misce odlewamy 0,5l śmietany. Ubijamy.
Do śmietany wlewamy prawie stężałą galaretkę cytrynową. Masę śmietanową
wylewamy na ciasto wyrównując. Na masę kładziemy pepitki i robimy dużo gęstego
lukru. Polecam zrobić lukier na mleku jest bielutki i pyszniutki. Lukru musi
być dużo aby zmiękczyć ciastka. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej......
Smacznego
Pozdrawiam
Scarlet
:D trzeba wypróbować!
OdpowiedzUsuńcudna gwiazdeczka, a ciacho brzmi przepysznie :)
OdpowiedzUsuńMarta polecam. Wydaje się że dużo roboty przy nim ale naprawdę warto je zrobić. U mnie synek poprosił zamiast torta na urodziny i chłopaki wciągnęli prawie całe ciasto ;-)
OdpowiedzUsuń